Od dawna panuje przekonanie, że kieliszek wina raz na jakiś czas ma zbawienne działanie na ludzki organizm. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ lampka wina (polecane są szczególnie wina czerwone wytrawne) ma znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi – za sprawą zawartych w nim polifenoli redukuje utlenianie złego cholesterolu LDL, przyczyniając się jednocześnie do podwyższania poziomu dobrego cholesterolu HDL. Dzięki temu wino w dużej mierze wspomaga układ sercowo-naczyniowy i jego kondycję. Zapobiega również zlepianiu się płytek krwi oraz zapewnia elastyczność naczyń krwionośnych. Wino pite w umiarkowanych ilościach raz na jakiś czas wpływa również na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Wiele badań nad wpływem czerwonego wina na ludzki organizm wskazuje, że zawarty w nim resweratrol pomaga zwalczać komórki nowotworowe w organizmie i tym samym może odgrywać dużą rolę w zapobieganiu zachorowaniu na raka.
Czerwone wino pozwala również świetnie rozgrzać organizm. Dobrze jest więc je wypić, kiedy przemarzliśmy na dworze, ponieważ może przyczynić się do zahamowania rozwoju przeziębienia. Dodatkowo wino pozwala odstresować się organizmowi i może przeciwdziałać skutkom permanentnego stresu. Lampka wina wypita wieczorem przy książce czy dobrym serialu pomaga się rozluźnić mięśniom oraz usunąć z głowy niechciane myśli. Zawarty w winie alkohol pozwala również lepiej zasnąć, dlatego też jest wskazany dla osób, które mają problemy ze snem. Warto jednak pamiętać, że zdrowotne właściwości wina są obecne tylko wtedy, kiedy wino jest pite raz na jakiś czas (1-2 w tygodniu) i w niewielkich ilościach (1-2 lampki).