Do przechowywania rozmaitych przedmiotów, składowania śmieci czy zabezpieczania żywności mogą służyć różne materiały, ale zdecydowanie najczęściej do tych celów wykorzystywane są foliowe worki. Mają one wiele zalet, ale przede wszystkim są naprawdę wytrzymałe, doskonale chronią przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a także można je zakupić w co najmniej kilku rozmiarach. Mając potrzebę zabezpieczenia czy przechowania konkretnych rzeczy, z całą pewnością warto użyć worków, ale najpierw trzeba je odpowiednio wybrać. Dzielą się one bowiem na kilka rodzajów, a każdy z nich ma nieco odmienną charakterystykę i spełnia inne normy. Na co zwrócić uwagę, szukając idealnego worka?
Worki służące do przechowywania różnych rzeczy, a zwłaszcza żywności, powinny być ekologiczne, a więc przyjazne dla środowiska. Ponadto ważne jest to, w jakiej technologii zostały wykonane, gdyż to od niej w dużej mierze zależy ostateczna jakość i trwałość worków. Jeżeli worki mają być wykorzystywane na przykład przez firmy, których produkty trafiają do szerokiej grupy klientów, to warto, aby odznaczały się wysoką estetyką. To właściwie wszystko, ale nie jeśli chodzi o branżę spożywczą. Jedzenie, a zwłaszcza mięso, zwykle przechowywane i transportowane jest w normowanych pojemnikach e2. Pasują do nich wyłącznie specjalne worki do pojemników e2, dlatego też przed nabyciem konkretnych worków trzeba sprawdzić, jakim normom odpowiadają i z jakimi opakowaniami, pudełkami czy pojemnikami można je bez problemu stosować.