Kuchnia koreańska słynie z ostrych, silnie doprawionych potraw. Ponadto w Korei wciąż obowiązuje tradycyjny podział posiłków na żywność podstawową, desery i przystawki. Dania główne prawie zawsze zawierają makaron lub ryż oraz porcję mięsa. Przystawki natomiast są serwowane w małych salaterkach jako dodatki do posiłku.
Jest to narodowe danie koreańskie i najprawdopodobniej najpopularniejsza kiszonka na świecie. Składa się z kapusty pekińskiej, japońskiej rzodkwi, dymki i opcjonalnie innych warzyw. Tradycyjnie do marynaty używa się imbiru, czosnku, sosu rybnego i gochugaru, czyli papryki chilli w formie proszku lub drobnych płatków. Kimchi oprócz walorów smakowych posiada także zalety zdrowotne – doskonale leczy przeziębienie i wzmacnia odporność. Większość Koreańczyków nie wyobraża sobie dnia bez tej potrawy. Aby przygotować ją w wersji wegańskiej wystarczy użyć sosu sojowego zamiast rybnego.
W tłumaczeniu na język polski bibimbap oznacza mieszany ryż. Danie ma wielu zwolenników, ze względu na prosty przepis i stosunkowo krótki czas gotowania. Dużym atutem jest także wysoka dostępność wszystkich składników: ryżu, ogórka, marchwi, wołowiny, jajka, sosu sojowego oraz pasty chilli. W wersji wegetariańskiej można zastąpić mięso tofu lub pieczarkami. Tradycyjnie przyjmuje się, że gotowe danie powinno być co najmniej pięciokolorowe.
Ten popularny przysmak, przypominający odrobinę polskie kopytka, można kupić na straganach ulicznych w całym kraju. Tteokbokki to podłużne kluski, które przygotowuje się ze specjalnego ciasta ryżowego, polane czerwonym słodko-ostrym sosem. Za pikantny smak potrawy odpowiada pasta gochujang, którą otrzymuje się z połączenia papryki chilli, kleistego ryżu i sfermentowanej soi. Tteokbokki podaje się na gorąco z ulubionymi dodatkami, takimi jak jajko, ciastka rybne, por czy dymka.
Można powiedzieć, że te dania są koreańskim odpowiednikiem zachodniego barbeque. Bulgogi przygotowuje się z pokrojonych plastrów wołowiny marynowanych wcześniej w sosie sojowym z dodatkiem przypraw. Przyrządzone w ten sposób zgrillowane mięso podaje się z warzywami i obowiązkowo sezamem. Galbi to z kolei grillowane żeberka wołowe lub wieprzowe oblane lepką marynatą na bazie sosu sojowego, ostrej pasty, oleju sezamowego, syropu kukurydzianego, imbiru i cukru. Czasami dodatkowo używa się cheongju, czyli wina ryżowego, które pozwala usunąć gorzki posmak. Prawidłowo przygotowane mięso powinno posiadać charakterystyczny wędzony aromat.