Dlaczego warto spożywać na co dzień oliwę z oliwek?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Znane na całym świecie śródziemnomorskie źródło składników odżywczy, czyli oliwa z oliwek coraz częściej gości w polskich kuchniach oraz na naszych stołach zastawionych potrawami. Wszystko to jest efektem jej właściwości, które bezpośrednio i pozytywnie wpływają na zdrowie ludzi.

Dlaczego warto spożywać na co dzień oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek powstaje w procesie tłoczenia z owoców drzewa oliwnego, które zawierają w sobie korzystne, oddziaływujące na organizm ludzki nasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego w olejowej cieczy znajdziemy obfite źródło witamin E i K. Pierwsza z nich wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Witamina E jest uznawana przez lekarzy na całym świecie za silny przeciwutleniacz wyłapujący oraz niszczący wolne rodniki. Mogą one doprowadzić do powstania nowotworu. Jeśli mówimy o witaminie K, jej niski poziom w organizmie lub skrajne utrzymujące się niedobory wpływają bardzo negatywnie na cały organizm. Ich brak przez dłuższy czas może prowadzić do szybkiego przemęczania podczas wykonywania codziennych prostych czynności, problemów z uzębieniem oraz kośćmi bądź może powodować zwiększoną zapadalność człowieka na rozmaite infekcje i przeziębienia. Warto wiedzieć, że nadrzędną funkcją witaminy K jest uszczelnianie naczyń krwionośnych. Odpowiada ona w organizmie również za utrzymanie prawidłowego krzepnięcie krwi.

Więcej informacji o samej oliwie z oliwek i produktach z niej produkowanych lub zawierających ją w swoim składzie, można przeczytać pod adresem https://kolebkasmaku.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Co możesz zrobić z europaletami?
Co możesz zrobić z europaletami?
Europaleta jest znormalizowaną paletą, która została stworzona w celu ułatwienia handlu międzynarodowego. Została wprowadzona w 1990 roku i jest obecnie […]
Poradnik dotyczący pakowania żywności dla firm cateringowych
Poradnik dotyczący pakowania żywności dla firm cateringowych
Przemysł gastronomiczny to wielomiliardowy biznes, ale model biznesowy gastronomii pozwala restauracjom konkurować ceną i wygodą. Firmy cateringowe nie mogą sobie […]
Jak wprowadzać w firmie nowe projekty i realizacje, które będą zgodne z oczekiwaniami klientów
Jak wprowadzać w firmie nowe projekty i realizacje, które będą zgodne z oczekiwaniami klientów
Współcześnie większość firm wprowadza nowe produkty i usługi w zgodzie z założeniami user-centered design. Termin ten oznacza projektowanie skupione wokół […]