Znane na całym świecie śródziemnomorskie źródło składników odżywczy, czyli oliwa z oliwek coraz częściej gości w polskich kuchniach oraz na naszych stołach zastawionych potrawami. Wszystko to jest efektem jej właściwości, które bezpośrednio i pozytywnie wpływają na zdrowie ludzi.
Oliwa z oliwek powstaje w procesie tłoczenia z owoców drzewa oliwnego, które zawierają w sobie korzystne, oddziaływujące na organizm ludzki nasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego w olejowej cieczy znajdziemy obfite źródło witamin E i K. Pierwsza z nich wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Witamina E jest uznawana przez lekarzy na całym świecie za silny przeciwutleniacz wyłapujący oraz niszczący wolne rodniki. Mogą one doprowadzić do powstania nowotworu. Jeśli mówimy o witaminie K, jej niski poziom w organizmie lub skrajne utrzymujące się niedobory wpływają bardzo negatywnie na cały organizm. Ich brak przez dłuższy czas może prowadzić do szybkiego przemęczania podczas wykonywania codziennych prostych czynności, problemów z uzębieniem oraz kośćmi bądź może powodować zwiększoną zapadalność człowieka na rozmaite infekcje i przeziębienia. Warto wiedzieć, że nadrzędną funkcją witaminy K jest uszczelnianie naczyń krwionośnych. Odpowiada ona w organizmie również za utrzymanie prawidłowego krzepnięcie krwi.
Więcej informacji o samej oliwie z oliwek i produktach z niej produkowanych lub zawierających ją w swoim składzie, można przeczytać pod adresem https://kolebkasmaku.pl/.