Jakie rodzaje palet nadają się do kontaktu z żywnością?

Palety służą do bezpiecznego transportowania wielu różnych towarów. Standardowo stosuje się ich różne rodzaje, najczęściej wykonane z drewna. Nie nadają się one jednak do przewożenia żywności, dlatego coraz większą popularnością cieszą się palety wykonane z tworzyw sztucznych, które posiadają odpowiednie certyfikaty i atesty dopuszczające je do transportu produktów spożywczych.

Nowoczesne palety do przewożenia żywności

Palety higieniczne wykonywane są z tworzywa trwałego, które jest odporne na działanie zmiennych temperatur oraz uszkodzenia mechaniczne. Materiał ten musi być tworzywem pierwotnym, co oznacza, że nigdy wcześniej nie był stosowany w innym celu i przetwarzany. Jest to jeden z czynników, który sprawia, że taka paleta może mieć kontakt z żywnością.

Nowoczesne palety H1 posiadają najczęściej trzy płozy, które dodatkowo ją wzmacniają i sprawiają, że można na nich przewozić cięższe towary. Można je bez problemu wykorzystywać w temperaturze wynoszącej od -40 stopni do nawet 60 stopni Celsjusza. Dzięki temu można na nich przechowywać różnego rodzaju produkty spożywcze, także takie, które wymagają trzymania w chłodni lub zamrażarce.

Europalety plastikowe zyskują coraz większą popularność także ze względu na to, że są bardzo łatwe w czyszczeniu, dzięki czemu nawet jeśli zostaną zabrudzone bez problemu można usunąć z nich zanieczyszczenia. Słyną one także z dużej żywotności, co sprawia, że posłużą przez bardzo długi czas. Zapewniają także bezpieczeństwo podczas ich stosowania, ponieważ nie ma ryzyka uszkodzenia ciała przez np. wbicie w skórę kawałków drewna.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


7 + 14 =