Jakie rodzaje palet nadają się do kontaktu z żywnością?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Palety służą do bezpiecznego transportowania wielu różnych towarów. Standardowo stosuje się ich różne rodzaje, najczęściej wykonane z drewna. Nie nadają się one jednak do przewożenia żywności, dlatego coraz większą popularnością cieszą się palety wykonane z tworzyw sztucznych, które posiadają odpowiednie certyfikaty i atesty dopuszczające je do transportu produktów spożywczych.

Nowoczesne palety do przewożenia żywności

Palety higieniczne wykonywane są z tworzywa trwałego, które jest odporne na działanie zmiennych temperatur oraz uszkodzenia mechaniczne. Materiał ten musi być tworzywem pierwotnym, co oznacza, że nigdy wcześniej nie był stosowany w innym celu i przetwarzany. Jest to jeden z czynników, który sprawia, że taka paleta może mieć kontakt z żywnością.

Nowoczesne palety H1 posiadają najczęściej trzy płozy, które dodatkowo ją wzmacniają i sprawiają, że można na nich przewozić cięższe towary. Można je bez problemu wykorzystywać w temperaturze wynoszącej od -40 stopni do nawet 60 stopni Celsjusza. Dzięki temu można na nich przechowywać różnego rodzaju produkty spożywcze, także takie, które wymagają trzymania w chłodni lub zamrażarce.

Europalety plastikowe zyskują coraz większą popularność także ze względu na to, że są bardzo łatwe w czyszczeniu, dzięki czemu nawet jeśli zostaną zabrudzone bez problemu można usunąć z nich zanieczyszczenia. Słyną one także z dużej żywotności, co sprawia, że posłużą przez bardzo długi czas. Zapewniają także bezpieczeństwo podczas ich stosowania, ponieważ nie ma ryzyka uszkodzenia ciała przez np. wbicie w skórę kawałków drewna.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Dlaczego firmy organizują spotkania integracyjne dla pracowników?
Dlaczego firmy organizują spotkania integracyjne dla pracowników?
Budowanie zespołu nie musi być wielkim, kosztownym wydarzeniem. Może to być tak proste, jak zaproszenie pracowników na lunch lub kawę […]
Miód naturalny – jakie ma właściwości zdrowotne?
Miód naturalny – jakie ma właściwości zdrowotne?
Miód to słodka, lepka substancja spożywcza produkowana przez pszczoły i niektóre spokrewnione owady. Pszczoły tworzą miód z nektaru kwiatów, jego […]
JAK CHRONIĆ KOMPUTER PRZED WIRUSAMI?
JAK CHRONIĆ KOMPUTER PRZED WIRUSAMI?
W dobie Internetu i rozwoju nowych technologii zwiększyły się nie tylko możliwości ale również niebezpieczeństwo. Nasze komputery są bowiem stale […]