Dobrze zorganizowane przechowywanie żywności jest bardzo ważne, pozwala bowiem na ochronę jej przed zepsuciem, a co za tym idzie przed marnowaniem i wyrzucaniem. Dobre pojemniki powinny być nie tylko bezpieczne dla żywności, ale również poręczne i funkcjonalne. W dzisiejszym poradniku podpowiemy w czym trzymać jedzenie nie tylko w lodówce, ale i poza nią.
Jesteś miłośnikiem przetworów? Lubisz robić domowe dżemy, musy i kompoty? Na pewno przydadzą Ci się słoiki na przetwory. Pasteryzacja, której poddawane są przetwory podczas przygotowywania, jest najskuteczniejszym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia żywności na wiele miesięcy. Dodatkowo takie słoiczki pięknie się prezentują, a jeśli nakleimy na nie własną etykietkę, mogą być także wyjątkowym prezentem. Do przechowywania żywności w lodówce bardzo poręczne są pojemniki, które możemy umieszczać jeden na drugim i zamknąć wspólną pokrywką. Wtedy podczas jednego otwierania lodówki możemy wyjąć wiele produktów jednocześnie.
Pojemniki próżniowe to także świetny sposób na zachowanie świeżości produktów przez długi czas. To właśnie brak dostępu do powietrza sprawia, że nie rozwijają się tu grzyby, ani pleśnie, a żywność zachowuje odpowiedni poziom wilgotności. Pakowanie próżniowe utrzymuje produkty bogate w tłuszcz i olej w dobrym stanie, ponieważ bez dostępu powietrza tłuszcze nie jełczeją. Jest to również dobry sposób na przyspieszenie procesu marynowania mięsa bądź ryb. Pojemniki te są bardzo poręczne i nie zajmują wiele miejsca.