Światowe trendy żywieniowe lubią się zmieniać, dlatego coraz częściej na imprezach można spotkać wegan. Przygotowanie dla nich kolacji wcale nie musi być problemem. Trzeba pamiętać jedynie o kilku podstawowych zasadach. W sklepach można spotkać coraz więcej specjalistycznych produktów, w które warto się zaopatrzyć. Co przygotować na kolację dla wegan?
Wiele osób lubi mylić pojęcia związane z wegańską dietą. Przykładowo myśli, że polega ona na odrzuceniu jedynie mięsa. Część gospodarzy tworzy nawet dania rybne, co jest podstawowym błędem przy takich okazjach. Weganie nie odrzucają jedynie mięsa, do którego zaliczają się również ryby. Dochodzą do tego jeszcze wszystkie produkty odzwierzęce. Należy tu wspomnieć o jajkach, nabiale i miodzie. W przypadku tego drugiego zakres jest o wiele szerszy i nie chodzi tu jedynie o picie mleka. Odpadają również sery, które bazują na nabiale, a także ciasta lub przetwory mleczne.
Pomocne w tworzeniu posiłku mogą być specjalne produkty, które można kupić w każdym markecie. Na półkach znaleźć można coraz więcej zamienników mięsa czy sera, których używa się tak samo jak wersje tradycyjne. W przypadku takich produktów jak tofu i seitan cena jest coraz niższa, a zastosowań jest całe mnóstwo. Można z nich stworzyć sałatkę, podać na grilla czy wrzucić na patelnię. Smak seitana przy dobrym przyrządzeniu przypomina mięso znajdujące się w kebabie. Bardzo przydatne mogą być również falafele, z których przyrządza się wiele dań kuchni indyjskiej. Czasami można po prostu zrobić pizzę, pamiętając o dobrych zamiennikach sera.