Każdy smakosz kawy przywiązuje dużą wagę do jej rodzaju, smaku, oraz sposobu przyrządzania. Dostępne na naszym rynku produkty różnią się odmiennymi cechami. Przede wszystkim chodzi o jakość ziaren i proporcje zmieszanych ze sobą odmian. Bardzo istotny jest także proces prażenia, czyli wypalania kawy. To wszystko będzie miało wpływ na smak małej czarnej w naszej filiżance.
Każdy smakosz przed zakupem kawy zastanawia się nad pytaniem, czy będzie ona smaczna. Jeśli pojawiają się takie wątpliwości, warto odwiedzić sklep z kawą i zapytać sprzedawcy o walory smakowe każdej z nich. Wówczas łatwiej nam będzie dobrać właściwą. Przy wyborze tego produktu warto zwrócić uwagę na datę palenia. Najlepsza będzie ta świeża, maksymalnie do kilku miesięcy od tego procesu. Należy pamiętać, że sama nazwa kawy, na przykład arabika czy robusta, nie oznacza tego samego waloru smakowego. Mogą być bowiem różne odmiany tego gatunku. Warto mieć to na uwadze. Jeśli posmakuje nam jakaś kawa, musimy zapamiętać szczegóły z nią związane. Wówczas z pewnością wybierzemy następnym razem wyrób o tym samym smaku. Dobrze też wiedzieć, że znaczenie ma, miejsce uprawy krzewu kawowego. Szczególnie cenione są ziarna pozyskiwane na terenach górskich. Można się o tym samemu przekonać.