Wielkimi krokami zbliża się wiosna, a dla wielu osób oznacza to rozpoczęcie kolejnego sezonu grillowego. Posiłki przyrządzane na świeżym powietrzu (np. na balkonie albo tarasie) z wykorzystaniem grilla smakują dużo lepiej niż w domu, wyróżniając się wspaniałym smakiem i aromatem. W sklepach można znaleźć kilka rodzajów tych urządzeń – zarówno klasyczne modele węglowe, jak i zaawansowane wersje elektryczne czy gazowe. Te ostatnie kupimy np. w tym sklepie internetowym: https://koler.pl/.
Obecnie nadal największą popularnością cieszy się grill węglowy. Do wyboru mamy kilka modeli zróżnicowanych pod względem kształtu i rozmiaru, ale warto polecić zwłaszcza solidny grill żeliwny albo typu wózek (z rozszerzonym paleniskiem i dodatkowym rusztem). Zaletą tego rodzaju urządzeń jest niska cena oraz charakterystyczny, dymny smak i zapach przyrządzanych potraw. Do wad zaliczamy natomiast dosyć skomplikowaną obsługę (nieustanne podkładanie, gaszenie płomieni itp.), konieczność czyszczenia i brak możliwości korzystania w trudnych warunkach pogodowych. Droższą, ale znacznie wygodniejszą konstrukcją jest grill gazowy. Odznacza się on łatwością w użytkowaniu (wystarczy przekręcić pokrętło i ustawić odpowiednią temperaturę), zdolnością utrzymania stałej temperatury, brakiem dymu, łatwością czyszczenia i wysokim poziomem bezpieczeństwa. Poza tym pozwala przyrządzić dania znacznie szybciej niż klasyczny model węglowy. Zaleca się zakup grilla gazowego ze stali nierdzewnej, gdyż jest wyjątkowo wytrzymały i z pewnością posłuży przez wiele sezonów. Alternatywą dla omówionych sprzętów jest grill elektryczny zasilany prądem (otwarty albo zamknięty). Warto zdecydować się na wersję z rozszerzoną funkcjonalnością, czyli funkcją regulacji temperatury, teflonową powłoką i automatycznym wyłącznikiem.