Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy ograniczyć ilość dań mięsnych w naszej diecie na rzecz warzyw, co jest doskonałą okazją do tego, by kiepskiej jakości kotlety i mielonki zastąpić mięsem najlepszej jakości. Taki wybór na pewno okaże się nieco droższy, ale w zamian dostarczy organizmowi cennych witamin i składników odżywczych, a do tego będzie pozbawiony konserwantów i antybiotyków. A jak w domowych warunkach przygotować mięso mielone z indyka, wołowiny czy nawet kurczaka?
Mięso mielone dostępne w supermarketach, ułożone na tackach i zapakowane w folie, niestety nie daje nam gwarancji dobrej jakości – producenci nie zawsze są uczciwi, więc często w takich porcjach znajdują się także chrząstki, ścięgna i wszystkie te elementy, których nie mamy ochoty jeść. Nie każdy ma też dostęp do zaufanego sklepu mięsnego, w którym sprzedawcy na życzenie zmielą dla nas na świeżo wskazany kawałek.
Wtedy przydaje się maszynka do mielenia mięsa, z której pomocą zmielimy dowolną sztukę mięsa tak, by przygotować z niej masę na pyszne kotlety mielone, burgery, pulpety i pieczenie lub sosy do spaghetti. Jeżeli chcemy zainwestować w sprzęt, który używany jest także w gastronomii i będzie nam służył wiele lat, tak jak dobrze znana profesjonalnym kucharzom maszynka do mielenia wilk – termosy.com.pl będą doskonałą stroną do rozpoczęcia poszukiwań. Natomiast jeżeli wiemy, że będziemy mielić mięso okazjonalnie, lub nie mamy miejsca w kuchni do przechowywania dużych urządzeń, wtedy sprawdzi się nawet mała ręczna maszynka, która jest tańsza, ale w zamian wymaga od nas wzmożonej pracy mięśni. Główną zaletą domowego mięsa mielonego jest to, że wiemy, co jemy i mamy nad tym pełną kontrolę.