Kuchnia turecka to istna uczta dla zmysłów i szereg zaskoczeń. Z całą pewnością znajdziemy tam dania mocno zróżnicowane, a wynika to z faktu, że pełno w niej inspiracji zaczerpniętych z różnych regionów, które kiedyś należały do Imperium Osmańskiego. Jest wobec tego połączeniem smaków arabskich z azjatyckimi, choć nie brakuje w niej pewnej nuty europejskiej. Na co warto zwrócić szczególną uwagę i gdzie poszukiwać kwintesencji tureckiej kuchni?
Jednym z najpopularniejszych składników kuchni tureckiej jest słynne ciasto kadayif w postaci charakterystycznych nitek. Bywa bazą do treściwych dań, ale jest równie często wykorzystywane do przygotowania smacznych tureckich deserów. Na stronie https://tureckiesmaki.pl/ można znaleźć paczkowane ciasto, które w wielu kręgach jest zwane również anielskimi włosami. Dosyć popularnym rarytasem kuchni tureckiej są również pasty tahini. Są przygotowywane z nasion sezamu i zwykle dodawane do hummusu lub stanowią bazę do sosów. Równie często na stołach tureckich pojawia się soczewica czerwona, choć ta najczęściej w postaci pożywnej i przede wszystkim zdrowej zupy. Na ogół do tradycyjnej zupy z czerwonej soczewicy dodaje się podsmażoną cebulkę i odrobinę marchewki.