Gdy prowadzimy restaurację, musimy zaopatrzyć się w wiele sprzętów przydatnych w jej codziennym funkcjonowaniu. Dzielą się one na te niezbędne oraz takie, które co prawda nie są nieodzowne, ale poprawiają ogólną jakość pracy personelu, czy urozmaicają wygląd sali głównej.
Do sprzętów na którym nie warto oszczędzać z pewnością zaliczają się szafki do gastronomii. To właśnie w nich można bezpiecznie przechowywać zarówno np. przyprawy, jak i sprzęt używany do gotowania.
Przyda się także zlew gastronomiczny dwukomorowy, by zmywanie naczyń było znacznie łatwiejsze. Warto robić to na bieżąco i najlepiej oddelegować do tego wyznaczoną osobę, ponieważ nie ma nic gorszego, niż sterta niepozmywanych naczyń.
Jest ona najważniejszym wizualnym elementem restauracji, ponieważ to w niej przyjmujemy gości. Warto więc zadbać, żeby wyglądała estetycznie, tak by odwiedzający już od samego wejścia byli zachwyceni wystrojem lokalu.
Na stołach powinny znajdować się eleganckie, białe obrusy – czasy cerat, czy gołych stołów raczej odeszły już w przeszłość. Teraz liczy się elegancja, a goście cenią sobie ładny wystrój. Musimy tylko pilnować, by nasz personel wymieniał obrusy po każdym skończonym przez klienta posiłku. Plama na obrusie to przecież jedna z gorszych rzeczy, którą mogą u nas zobaczyć nasi goście.
Elegancka restauracja nie może też obyć się bez pięknej zastawy – talerze powinny być nowoczesne – modzie są teraz te kwadratowe, stworzone do nieco bardziej wytwornych dań. Jeśli zadbamy też o odpowiednie widelce oraz ekskluzywne kieliszki do wina, nasi goście z pewnością poczują się wyjątkowo