Coś na ząb po soirée

Po głównej części uroczystości zazwyczaj przychodzi czas na bankiet. A jeśli bankiet, to powinien znaleźć się na nim zarówno alkohol, jak i coś do zjedzenia. Jednak w jaki sposób powinniśmy zaopatrzyć stół bankietowy, aby spełniał oczekiwania gości od strony kulinarnej i wizualnej? Na pewno musimy unikać potraw ciężkostrawnych, wymagających zajęcia miejsca przy stole, bowiem bankiet nie na tym polega. Dużo lepiej sprawdzą się lekkie przekąski, takie, które bez problemu można wziąć w ręce bez ryzyka popełnienia jakiegoś faux pas.

Przygotowania i kulinaria

W pierwszej kolejności, żeby zrobić na stole odpowiednią ilość miejsca, powinniśmy pomyśleć o usunięciu z niego wszystkiego, co nie jest na nim niezbędne. Weźmy na przykład kieliszki na wino. Po co mają niepotrzebnie zajmować miejsce, skoro można je zawiesić np. na wieszaku? Taki wieszak na kieliszki będzie nie tylko praktycznym udoskonaleniem bankietu, ale spełni również pełnił rolę dekoracyjną, jeśli dobrze wkomponujemy go w wnętrze. Jest to wyjątkowo wygodne rozwiązanie do przechowywania zapasowych lub niewykorzystanych kieliszków.

Od strony kulinarnej warto postawić na lekkie rzeczy. Świetnie sprawdzą się miniaturowe szaszłyki, albo drobne, zapiekane ciasteczka z jakimś ciekawym nadzieniem. Dobrym rozwiązaniem będą również kanapki, ale też w gruncie rzeczy wszystko, co nie wymaga włożenia sporej inwestycji w proces konsumpcji. A jeśli potrzebujemy odpowiedniego sprzętu kulinarnego, pomoże nam hurtownia gastronomiczna, która posiada szeroki wybór produktów.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dziewięć + piętnaście =