Co prawda sezon grillowy powoli dobiega końca, ale póki na dworze jest w miarę ciepło, możemy urządzać przyjęcia dla rodziny w ogrodzie. Takim wydarzeniom zazwyczaj towarzyszą polskie potrawy oraz mięsiwa różnego rodzaju przygotowywane na grillu. To świetne i niewymagające wielkiego nakładu pracy rozwiązanie, ponieważ wystarczy zamarynować wcześniej karkówkę oraz wrzucić kilka kiełbas na ruszt i gotowe. Reszta zrobi się już sama. Zanim więc przystąpimy do szykowania imprezy, zróbmy sobie listę potraw, które przygotujemy.
Zapraszając gości z rodziny, zazwyczaj wiemy, jakie preferencje smakowe oni mają, jednak zawsze warto przygotować kilka dań mięsnych oraz jakieś propozycje wegetariańskie. Na przegryzkę świetnie sprawdzą się deski wędlin oraz serów. Może znaleźć się tam kiełbasa swojska pokrojona w zgrabne plastry, dobrej jakości szynka od gospodarza, camembert i nasz rodzimy ser koryciński. Poza tym świetnym pomysłem jest przyrządzenie sałatek idealnie komponujących się z cięższymi mięsami. Aby nie przesadzić z ilością tłuszczu, postawmy na kompozycje pozbawione majonezu, składające się jedynie z warzyw. Do tego niezbędny będzie świeży chleb lub bagietka, ale perfekcyjnie egzamin zdadzą także pieczone ziemniaczki z przyprawami. Całość uzupełnią krótko obrobione na ruszcie steki, przypieczone kiełbaski, wykwintne szaszłyki oraz ryba w papilotach. Możemy być pewni, że tego typu menu zaspokoi gusta wszystkich zaproszonych osób, a my będziemy mogli cieszyć się wspólnie spędzonym czasem, zamiast siedzieć w kuchni.