Na co zwrócić uwagę podczas wyboru wina do posiłku?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Zasady doboru trunków do posiłków uległy znacznemu rozluźnieniu w ostatnich latach. Dzisiaj każdy może pić co chce i organizując przyjęcie, warto mieć cały wachlarz win spełniających wszystkie oczekiwania gości. Jeśli jednak dopasowanie tego szlachetnego napoju do dania odgrywa dla nas ważną rolę, a aromatycznym bukietem chcemy podkreślić wyjątkowość kompozycji smakowej serwowanego przez nas menu, zapoznajmy się ze starą, klasyczną szkołą doboru win. Tych kilka wskazówek sprawi, że nasze kulinarne dokonania wzbiją się na wyżyny i zaimponują naszej rodzinie oraz znajomym.

Rady dla początkujących miłośników wina

Każdy etap kolacji może być wzbogacony o inny rodzaj trunku. Np. na samym początku przyjęcia warto podać tzw. aperitif. W tej roli idealnie sprawdzi się różowe wino musujące, które pobudzi apetyt zebranych na imprezie osób. Następnie, powinniśmy serwować alkohole dostosowane do charakteru potrawy. Do ryb, drobiu oraz innych, delikatnych dań najlepsze będą napoje o świeżych, owocowych nutach. Idealnie egzamin zdadzą tu białe wina typu Riesling. Wołowinie, wieprzowinie lub baraninie może towarzyszyć bardziej wyrazisty, wręcz bordowy napój, który swoją cierpkością nie przyćmi mocnych tonów potrawy. Do deserów doskonałe będą wina słodkie. Prawdziwymi mistrzami w tej dziedzinie są Hiszpanie oraz Portugalczycy. Produkowane przez nich trunki w postaci Porto oraz Malagi urozmaicą nawet najprostsze ciasto, dodając mu nieco szlachetności swoją bursztynową barwą i nasyconym, pełnym głębi smakiem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Maszyny pływackie występujące na rynku
Maszyny pływackie występujące na rynku
Na rynku istnieje wiele różnych typów maszyn do pływania i może być trudno dowiedzieć się, który typ jest najlepszy dla […]
Jak działa przelicznik zapotrzebowania kalorycznego?
Jak działa przelicznik zapotrzebowania kalorycznego?
Każda czynność zużywa określoną ilość energii, która może pochodzić z pożywienia lub z zapasów, które zostały zgromadzone w tkance tłuszczowej. […]
Łamliwe włosy – jak je wzmocnić?
Łamliwe włosy – jak je wzmocnić?
Dla każdej kobiety włosy są ważnym elementem wizerunku. Odpowiednio zadbane będą powodem do dumy, a zniszczone staną się przyczyną kompleksów […]