Zasady doboru trunków do posiłków uległy znacznemu rozluźnieniu w ostatnich latach. Dzisiaj każdy może pić co chce i organizując przyjęcie, warto mieć cały wachlarz win spełniających wszystkie oczekiwania gości. Jeśli jednak dopasowanie tego szlachetnego napoju do dania odgrywa dla nas ważną rolę, a aromatycznym bukietem chcemy podkreślić wyjątkowość kompozycji smakowej serwowanego przez nas menu, zapoznajmy się ze starą, klasyczną szkołą doboru win. Tych kilka wskazówek sprawi, że nasze kulinarne dokonania wzbiją się na wyżyny i zaimponują naszej rodzinie oraz znajomym.
Każdy etap kolacji może być wzbogacony o inny rodzaj trunku. Np. na samym początku przyjęcia warto podać tzw. aperitif. W tej roli idealnie sprawdzi się różowe wino musujące, które pobudzi apetyt zebranych na imprezie osób. Następnie, powinniśmy serwować alkohole dostosowane do charakteru potrawy. Do ryb, drobiu oraz innych, delikatnych dań najlepsze będą napoje o świeżych, owocowych nutach. Idealnie egzamin zdadzą tu białe wina typu Riesling. Wołowinie, wieprzowinie lub baraninie może towarzyszyć bardziej wyrazisty, wręcz bordowy napój, który swoją cierpkością nie przyćmi mocnych tonów potrawy. Do deserów doskonałe będą wina słodkie. Prawdziwymi mistrzami w tej dziedzinie są Hiszpanie oraz Portugalczycy. Produkowane przez nich trunki w postaci Porto oraz Malagi urozmaicą nawet najprostsze ciasto, dodając mu nieco szlachetności swoją bursztynową barwą i nasyconym, pełnym głębi smakiem.