Wraz z pojawieniem się wiosny rośnie ochota na spotkania z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, a najlepszym dodatkiem do takich spotkań jest aromat grillowanych mięs, przyjemnie przypieczonych warzyw i skwierczących na ruszcie kiełbasek. Każdy miłośnik grillowania ma na pewno w swoim repertuarze kilka popisowych dań, jednak czasem warto też sięgnąć po nowe przepisy i nieco poeksperymentować, by nowymi smakami zaskoczyć znajomych. Co więc nietypowego i niebanalnego można przygotować na grillu?
Grill kojarzy nam się z tłustymi kiełbaskami i ciężkimi, soczystymi stekami, ale równie smacznie uda się na ruszcie lekki i delikatny kurczak w marynacie jogurtowej. Wystarczy piersi z kurczaka zanurzyć na kilka godzin w jogurcie naturalnym wymieszanym z odrobiną majonezu, świeżej kolendry, soku z limonki, soli i pieprzu i tak przygotowany kawałek mięsa upiec na ruszcie. Podać go z sałatką i w ten sposób zachwycimy wszystkich gości. Z kolei propozycją dla fanów ryb będzie pstrąg pieczony z cytryną i ziołowym masełkiem. Do wypatroszonego pstrąga należy włożyć miękkie masło utarte wcześniej z solą, świeżą bazylią, natką pietruszki i skórką z cytryny, na wierzch ułożyć kilka plastrów cytryny, całość zawinąć do folii i piec na dobrze rozgrzanym grillu, gazowym lub tradycyjnym na węgiel. Świetnie sprawdzą się modele z pokrywą, które znajdziemy na przykład za pośrednictwem witryny https://www.grillmajster.pl/grille. W takim zamykanym grillu możemy przygotować nawet pizzę lub grubsze kawałki mięsa, gdyż pokrywa zapewnia lepsze rozprowadzanie ciepła i skuteczniej utrzymuje temperaturę.