Olej konopny – przeznaczenie, skład, dawkowanie

Na przestrzeni ostatnich kilku lat ogromną popularność zyskał olej konopny. Omawiany produkt zawiera kannabidiol (CBD), czyli substancję wykazującą silne właściwości prozdrowotne, natomiast jest niemal całkowicie pozbawiony narkotycznego związku THC (poniżej 0,2% w składzie). Produkuje się go z kwiatów oraz nasion konopi siewnych – najczęściej w procesie tłoczenia na zimno, choć niekiedy stosuje się także metodę powierzchniowej ekstrakcji. Godny polecenia jest w szczególności olej konopny 5 %, powszechnie dostępny w wielu sklepach internetowych.
Dobre samopoczucie i zdrowie na wyciągnięcie ręki
Olej konopny jest bogaty nie tylko w kannabidiol, ale również w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 (linolowy, alfa-linolenowy i gamma linolenowy), białko, sterole pochodzenia roślinnego, karoten, witaminy z grupy A, E, B oraz K, wapń, cynk, aminokwasy, fosfor i magnez. Wymienione składniki odżywcze niezwykle pozytywnie wpływają na ludzkie zdrowie. Przede wszystkim poprawiają koncentrację, pamięć, wzrok i funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych toksyn i bakterii, wzmacniają odporność, niwelują nieestetyczne zmiany skórne i obrzęki mięśni, zmniejszają poziom złego cholesterolu, zapobiegają stanom zapalnym, łagodzą dolegliwości bólowe, a nawet czynnie uczestniczą w hamowaniu rozwoju komórek rakowych. Z tego powodu warto włączyć olej konopny do codziennej diety, dodając go np. do sałatek, sosów, czy past. Zalecane dawkowanie to w przypadku produktu spożywczego od 1 do 2 łyżek stołowych dziennie, natomiast w przypadku produktu leczniczego o wysokim stężeniu CBD – najlepiej 2-3 krople, trzy razy na dobę.
Napisz komentarz