W dzisiejszych czasach profesjonalne lokale gastronomiczne powinny być wyposażone w nowoczesny sprzęt. Jego wykorzystania pozwala na szybszą produkcję żywności w większych ilościach. Wyjaśniamy, jaki sprzęt powinien się znaleźć w profesjonalnej cukierni i piekarni.
Podstawowym elementem wyposażenia każdej piekarni i cukierni są piece gastronomiczne. Jest to jeden z największych wydatków przy zakładaniu tego rodzaju działalności, jednak taka inwestycja jest bardzo opłacalna. Tego typu urządzenia pozwalają na wypiekanie wielu rodzajów wyrobów jednocześnie, które mogą wymagać różnych warunków pieczenia. Kolejny funkcjonalnym sprzętem jest cukiernica, która pozwala na przygotowywanie ciastek, pączków, a nawet tortów. W przypadku obu wspomnianych lokali gastronomicznych sprawdzi się elektryczna wałkownica, która zwalnia z konieczności żmudnego i czasochłonnego wałkowania ciasta przy użyciu mięśni. Na koniec warto wymienić ubijaczki planetarne. Tego rodzaju sprzęt pozwala na bardzo szybkie mieszanie składników, co pozwala na wyrabianie mas oraz kremów. Ubijaczka planetarna może zostać wykorzystana do przetwarzania wielu produktów, takich jak: jajka, mąka lub olej.