Ubiór personelu, a podkreślenie rangi restauracji

Ranga restauracji liczy się nie tylko, kiedy prowadzimy przybytek zarezerwowany dla bogatych odwiedzających, na co dzień obracających się w wyższych sferach. Nawet jeśli obsługujemy zwykłych obywateli i mamy przystępne ceny, warto dbać o swój wizerunek, bo właśnie dzięki niemu zapewnimy sobie regularne odwiedziny klientów, a także pozytywne postrzeganie przez okolicznych mieszkańców. W końcu człowiek dobrze obsłużony, mogący posiedzieć w spójnym, cieszącym oko otoczeniu i dobrze zjeść, zapamięta sobie miejsce, w którym zapewniono mu te wszystkie udogodnienia.

Co zrobić, by się wyróżnić?

Nie tylko wygląd ścian i przystrojenie stołów wpływa na pozytywny odbiór naszego punktu gastronomicznego. Przede wszystkim liczą się pracujący w nim ludzie, którzy są twarzą dla naszej marki. Wypadałoby zadbać o to, by kelner, który zwykle ma pierwszy kontakt z klientem, dobrze i – co najważniejsze – profesjonalnie się prezentował. Jednym z drobiazgów, które potrafią dodać jego ubiorowi elegancji i rangi, są zapaski kelnerskie krótkie, w które możemy zaopatrzyć się u wielu producentów.

Jednakże kelner to nie jedyna osoba w restauracji. Jest jeszcze kuchnia i kucharze, również bardzo ważni (jeśli nie najważniejsi) pracownicy. Powinni potrafić nie tylko gotować, ale również profesjonalnie zaprezentować się klientowi, co my, jako restauratorzy, możemy osiągnąć, przyodziewając ich w odpowiedni ubiór. Jednym z prostszych rozwiązań jest zaopatrzenie ich w specjalne czapki-budyniówki. Kucharz w budyniówce od razu uzyskuje wygląd mistrza kuchni i osoby, która jest na właściwym miejscu i we właściwym czasie. Są to drobiazgi, które mogą wywrzeć wpływ na to, że klient jeszcze z większą przyjemnością będzie chciał odwiedzić prowadzoną przez nas restaurację.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


13 + czternaście =