Wędliny towarzyszą zdecydowanej większości Polaków. Pojawiają się nie tylko na świątecznym stole, ale również w codziennie przygotowywanych kanapkach. Niewielu zastanawia się jednak z czego są zrobione. Najważniejsze, żeby były smaczne. Oczywiście najlepszą odpowiedzią dotyczącą składu wędlin jest słowo: mięso.
Tradycyjne wędzonki, czyli propozycje powstałe z jednego kawałka mięsa (baleronu, polędwicy, bekonu czy szynki) powinny być peklowane w zalewie przygotowanej z soli i ziół. Inną wersją jest peklowanie na sucho. Wszystko odbywa się w ciągu 48 godzin. Ich różne rodzaje można znaleźć na https://swiezemieso.pl/.
W dzisiejszych zakładach produkcyjnych do mięsa dodawana jest gotowa mieszanka peklująca stworzona z wody, soli, przypraw. Dodatkowo wprowadzane są substancje, które w połączeniu z wodą zwiększają wagę wędliny. Czasami są poddawane działaniu specjalnego aromatu wędzarniczego. Wędliny mogą też zawierać dodatkowe składniki: pieprz, paprykę.