Zwyrodnienia stawów – jak je leczyć?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Zwyrodnienia stawów – jak je leczyć?

Zapalenie stawów to choroba, która może powodować ból, sztywność i obrzęk stawów. Istnieje ponad 100 różnych rodzajów zapalenia stawów, ale większość z nich ma pewne wspólne objawy. Dwa najczęstsze typy to choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów.

Choroba zwyrodnieniowa stawów 

Jest najczęstszym rodzajem zapalenia stawów i wpływa na stawy w organizmie, takie jak palce, palce u nóg, kolana, biodra, ramiona i łokcie. Zwykle zaczyna się w średnim wieku lub starszym (ponad 65 lat), ale czasami rozwija się bez wyraźnej przyczyny u osób młodszych niż 50 lat.

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) 

Jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje zapalenie w stawach, gdzie chrząstka pokrywa zakończenia kości. Chrząstka działa jak amortyzator pomiędzy kośćmi, dlatego ważne jest, aby zachować zdrowe stawy poprzez regularne ćwiczenia i zdrowe nawyki żywieniowe. Choroba ta prowadzi do uszkodzenia stawów, które z czasem stają się coraz sztywniejsze, co utrudnia swobodne poruszanie się, a w konsekwencji ogranicza mobilność i zwiększa ból związany z poruszaniem się, a także powoduje zmęczenie podczas wykonywania takich czynności jak chodzenie po schodach czy przenoszenie przedmiotów w domu.

Kluczem do leczenie zwyrodnienia stawów jest zmniejszenie stanu zapalnego w jak największym stopniu.

Dieta i zmiany stylu życia w przypadku zapalenia stawów

– Pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają zmniejszyć stan zapalny. Należą do nich tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, śledź, makrela i tuńczyk; orzechy, takie jak orzechy włoskie; nasiona, takie jak nasiona chia; i zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły i szpinak.

– Unikaj żywności o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych – należą do nich czerwone mięso i niektóre produkty mleczne, takie jak śmietana, masło i ser.

– Ogranicz spożycie przetworzonej żywności o wysokiej zawartości cukru lub rafinowanych węglowodanów (np. białego chleba). Zamiast tego jedz zdrowe węglowodany, takie jak pełne ziarna (brązowy ryż, owies), rośliny strączkowe (fasola) i warzywa skrobiowe (ziemniaki).

– Ogranicz spożycie kofeiny, ponieważ zwiększa ona produkcję zapalnych substancji chemicznych w organizmie (cytokin).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Coaching jako ważne narzędzie w biznesie
Coaching jako ważne narzędzie w biznesie
Nowoczesne firmy korzystają z innowacyjnych rozwiązań, które mają za zadanie wspierać w rozwoju. Co więcej, dzięki takiemu podejściu klienci i […]
Jak zadbać o bezpieczeństwo pracowników w zakładzie pracy?
Jak zadbać o bezpieczeństwo pracowników w zakładzie pracy?
Miejsce pracy to jedno z najważniejszych dla Ciebie miejsc. To miejsce, w którym spędzasz dużo czasu i wykonujesz swoją pracę. […]
Sposoby na aranżację salonu, które przypadną do gustu każdemu
Sposoby na aranżację salonu, które przypadną do gustu każdemu
Nie dla wszystkich osób aranżacja salonu jest sprawą prostą. Niektórzy nie posiadają daru, jakim jest zmysł przestrzenny i dobry smak. […]