Wiele osób boi się zwykłego przeziębienia albo grypy, ponieważ dolegliwości te prowadzą często do znacznie bardziej groźnych chorób. Na szczęście istnieje kilka skutecznych sposobów na zwiększenie ogólnej odporności organizmu. Jednym z nich jest wprowadzenie do diety odpowiednich produktów żywnościowych, będących źródłem witamin oraz antyoksydantów. Zaliczamy do nich m.in. oleje roślinne tłoczone na zimno, które można kupić w tym sklepie internetowym: https://olejarnia-gaja.pl/olej-z-wiesiolka/.
Sposób odżywiania jest czynnikiem mającym bezpośredni wpływ na odporność organizmu. W diecie każdego dorosłego człowieka kluczowe miejsce powinny zajmować warzywa i owoce, ponieważ zawierają cenną witaminę C, B-karoten, selen, magnez czy żelazo. Godne polecenia są w szczególności: brukselka, cytryna, szpinak, kalafior, kalarepa, dynia, papryka, pietruszka, chrzan, czarne porzeczki i grejpfrut. Nie obejdzie się ponadto bez warzyw z rodziny cebulowatych – wykazują bowiem silne działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze (cebula, czosnek itp.).
Drugą kategorię niezbędnych produktów stanowią te, które są bogate w witaminę D3, pełniącą bardzo ważną rolę w regulowaniu funkcji całego układu immunologicznego. Mowa tutaj głównie o tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, śledź i sardynki. Oprócz tego warto regularnie spożywać kiszoną kapustę i ogórki, gdyż przyczyniają się do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych. Pozostałe produkty godne polecenia to m.in.: fermentowane wyroby mleczne (kefir, maślanka, jogurt naturalny), len mielony, miód, oleje tłoczone (z wiesiołka, lniany, rzepakowy, z pestek dyni), ostrygi, wołowina, orzechy, szparagi i migdały.