Co jeść, by wzmocnić odporność?

Wiele osób boi się zwykłego przeziębienia albo grypy, ponieważ dolegliwości te prowadzą często do znacznie bardziej groźnych chorób. Na szczęście istnieje kilka skutecznych sposobów na zwiększenie ogólnej odporności organizmu. Jednym z nich jest wprowadzenie do diety odpowiednich produktów żywnościowych, będących źródłem witamin oraz antyoksydantów. Zaliczamy do nich m.in. oleje roślinne tłoczone na zimno, które można kupić w tym sklepie internetowym: https://olejarnia-gaja.pl/olej-z-wiesiolka/.

Zdrowie na wyciągnięcie ręki 

Sposób odżywiania jest czynnikiem mającym bezpośredni wpływ na odporność organizmu. W diecie każdego dorosłego człowieka kluczowe miejsce powinny zajmować warzywa i owoce, ponieważ zawierają cenną witaminę C, B-karoten, selen, magnez czy żelazo. Godne polecenia są w szczególności: brukselka, cytryna, szpinak, kalafior, kalarepa, dynia, papryka, pietruszka, chrzan, czarne porzeczki i grejpfrut. Nie obejdzie się ponadto bez warzyw z rodziny cebulowatych – wykazują bowiem silne działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze (cebula, czosnek itp.).

Drugą kategorię niezbędnych produktów stanowią te, które są bogate w witaminę D3, pełniącą bardzo ważną rolę w regulowaniu funkcji całego układu immunologicznego. Mowa tutaj głównie o tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, śledź i sardynki. Oprócz tego warto regularnie spożywać kiszoną kapustę i ogórki, gdyż przyczyniają się do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych. Pozostałe produkty godne polecenia to m.in.: fermentowane wyroby mleczne (kefir, maślanka, jogurt naturalny), len mielony, miód, oleje tłoczone (z wiesiołka, lniany, rzepakowy, z pestek dyni), ostrygi, wołowina, orzechy, szparagi i migdały.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


1 − 1 =