Jakie płatki warto jeść?

Najważniejszym posiłkiem dnia jest, jak wiadomo, śniadanie. Stanowi ono podstawę do dobrego startu, zapewniając potrzebną organizmowi energię do działania i witalne siły. Najodpowiedniejszym posiłkiem na początek dnia są produkty bogate w zdrowe węglowodany, witaminy i minerały.

Dobrym zwyczajem jest komponowanie posiłku na bazie musli, które zawiera płatki, zboża, i owoce. W połączeniu z mlekiem, jogurtem, lub kefirem, stanowi dobrą podstawę, na której można rozpocząć nowy dzień w pracy czy w szkole.

Posiłek z wartością

Warto przeglądać skład produktów, na których zamierzamy oprzeć nasze główne posiłki dnia. Na przykład niektóre dostępne w sprzedaży musli zawierają zbędne środki słodzące, olej palmowy czy niepotrzebne polewy smakowe na płatkach. Spróbujmy tego uniknąć i wybierać takie, które są oparte na czystych, zdrowych składnikach. Bardzo dobrymi właściwościami zdrowotnymi cieszą się płatki jaglane i orkiszowe, suszone owoce oraz orzechy.

Przyglądając się szczególnie wnikliwie płatkom jaglanym, odnajdujemy w nich szereg właściwości, które szczególnie korzystnie wpływają na nasz organizm. Zawierają one wapń, potas, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B, które utrzymują w dobrej formie mózg, oraz wit. E, która spowalnia procesy starzenia.

Składniki zawarte w płatkach jaglanych likwidują bezsenność i poczucie ciągłego zmęczenia, poprawiają koncentrację, funkcjonowanie nerek i kondycję skóry, paznokci i włosów. Dietetycy polecają te płatki osobom dbającym o swoją wagę, gdyż przyspieszają trawienie i likwidują zaparcia.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


osiemnaście − dziewięć =