Miód naturalny – jakie ma właściwości zdrowotne?

Miód to słodka, lepka substancja spożywcza produkowana przez pszczoły i niektóre spokrewnione owady. Pszczoły tworzą miód z nektaru kwiatów, jego naturalna słodycz, wynikająca z obecności różnych cukrów, sprzyja długotrwałemu przechowywaniu w celu późniejszego spożycia. Miód jest używany od co najmniej 10 000 lat jako środek słodzący w medycynie ludowej, religii i kuchni.

Dlaczego warto go spożywać?

Miód naturalny jest najcenniejszym produktem przyrodniczym. Zawiera wiele witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i aminokwasów. Jest szeroko stosowany w medycynie ludowej jako środek zapobiegawczy przeciwko różnym chorobom oraz w leczeniu chorób przewlekłych.

Ma bardzo wiele zalet

Miód naturalny zawiera witaminy (A, B1, B2, B6), minerały (wapń, magnez, potas), pierwiastki śladowe (żelazo, miedź) oraz aminokwasy.

Posiada właściwości antyoksydacyjne, które pomagają zapobiegać miażdżycy i nadciśnieniu.

Miód ma działanie przeciwzapalne dzięki zawartości flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie największego organu – naszej skóry.

Pomaga nam w wielu dolegliwościach trawiennych: łagodzi zaparcia i biegunki; zmniejsza wzdęcia i wzdęcia; pobudza wydzielanie żołądka; łagodzi nudności spowodowane chorobą lokomocyjną lub poranną chorobą w czasie ciąży; pomaga zmniejszyć wymioty po chemioterapii lub radioterapii u osób chorych na raka.

Miód naturalny sprzyja gojeniu się ran i wrzodów ze względu na swoje właściwości antybakteryjne.

Miód naturalny sklep jest miejscem, w którym bez problemu nabędziesz ten prozdrowotny produkt.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


15 + 2 =