Wielu ludzi w swoich wspomnieniach z dzieciństwa widzi babciną spiżarnię wypełnioną po brzegi dżemami, powidłami, kompotami, syropami oraz innymi cudami wytworzonymi z darów natury. Oczywiście aktualnie nie mamy aż tyle wolnego czasu na przygotowywanie tego typu pyszności, jednak nie oznacza to, że w naszych szafkach kuchennych powinno ich zabraknąć. Przetwory owocowe to świetne półprodukty, które mogą pomóc nam w wymyśleniu szybkiego obiadu, czy też poczęstunku dla niespodziewanych gości. Wystarczy, że wybierzemy dobre jakościowo pyszności.
Latem, gdy mamy dostęp do świeżych owoców, nieco zapominamy o słoikach ze smakowitą zawartością. Wystarczy jednak kilka chłodnych dni, a już zaczynamy tęsknić za aromatem wakacji. Wykorzystując przetwory owocowe, możemy cieszyć się pysznymi malinami, czereśniami, truskawkami, czy morelami przez cały rok. Takie gotowe mikstury mogą być doskonałym wypełnieniem naleśników lub dodatkiem do kanapek, ale np. syrop wiśniowy idealnie skomponuje się z bitą śmietaną i chętnie zjadanym zimą brownie lub jabłecznikiem.
Owoce z kompotu będziemy mogli wykorzystać do ciast, a z napoju przyrządzimy świetne galaretki albo kisiele, które kochają najmłodsi. Wystarczy odrobina wyobraźni, by zamiast znowu zamawiać pizzę w ramach obiadu, przygotować jakieś ekspresowe danie z użyciem przetworów. Pamiętajmy jednak, że obowiązkowo musimy czytać etykiety tego typu produktów. Wybierajmy tylko takie, w których głównym składnikiem są owoce, a nie cukier, bądź jego zamienniki.