Znaczenie białka w treningu

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Białka są składowymi każdej komórki organizmu i stanowią 20% masy ciała. Są niezbędne do regeneracji tkanek oraz tworzenia nowych, a także regulacji procesów metabolicznych, produkcji energii oraz transportu międzykomórkowego składników pokarmowych.

Zwiększone zapotrzebowanie organizmu

Zalecane dobowe spożycie białka wynosi 0,75 g/kg masy ciała, jednak dla osób podejmujących regularną aktywność sportową jest ono. Przyczyną tego jest fakt zwiększonego rozpadu białek w organizmie podczas wysiłku, a także po nim. Białka podlegają nieustającemu metabolizmowi – mniej więcej połowa ulega rozpadowi i może być przetworzona przez organizm w glukozę, kwasy tłuszczowe, lub wykorzystana do budowy nowych białek. Zwiększone zapotrzebowanie u osób aktywnych i wsparcie w kształtowaniu sylwetki można zapewnić przez stosowanie produktów proteinowych i odpowiednią dietę, takich jak http://24fitclub.pl/produkty-proteinowe/.

Białko w treningu wytrzymałościowym i siłowym

Zapotrzebowanie na białko zależy od rodzaju wykonywanego treningu. W treningu wytrzymałościowym rośnie ono niemal dwukrotnie w stosunku do osób niepodejmujących aktywności fizycznej, gdyż organizm zużywa większe jego ilości do kompensacji rozpadu białek i regeneracji tkanki mięśniowej.

W treningu siłowym tempo metabolizmu dodatkowo wzrasta, a utrzymanie odpowiedniego poziomu azotu pozwala zatrzymać większą ilość protein z dostarczanego pożywienia, co z kolei pomaga w intensywnej budowie tkanki mięśniowej. Zaleca się, by organizm podejmujący treningi siłowe był dobowo zaopatrywany w ok 1,4 do 1,8 g białka na kilogram masy ciała. Na http://24fitclub.pl/produkty-uzupelniajace/ można znaleźć wiele produktów zawierających białko.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Na jakie elementy zwrócić uwagę przy zakupie czapki dla swojego dziecka?
Na jakie elementy zwrócić uwagę przy zakupie czapki dla swojego dziecka?
Wygląd czapki i materiały użyte do produkcji Wielu rodziców wybierając czapki dla swych pociech, zwraca największą uwagę na wygląd zewnętrzny. […]
Miód naturalny – jakie ma właściwości zdrowotne?
Miód naturalny – jakie ma właściwości zdrowotne?
Miód to słodka, lepka substancja spożywcza produkowana przez pszczoły i niektóre spokrewnione owady. Pszczoły tworzą miód z nektaru kwiatów, jego […]
Karmy monobiałkowe dla psa – czym się charakteryzują?
Karmy monobiałkowe dla psa – czym się charakteryzują?
Dieta monobiałkowa jest alternatywą dla konwencjonalnej karmy dla psów. Jest idealnym rozwiązaniem dla psów z alergią lub nietolerancją na niektóre […]