Jednym z najbardziej wartościowych produktów naturalnych jest olej z pestek dyni. Od wielu lat wykorzystuje się go powszechnie zarówno w medycynie ludowej i branży kosmetycznej, jak i w celach stricte spożywczych. Jego podstawową zaletą jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają rozwojowi różnych groźnych chorób. Najwięcej właściwości prozdrowotnych ma zdecydowanie olej dyniowy tłoczony na zimno – znajdziemy go m.in. w sklepie online: https://oleoteka.pl/nasze-oleje/43,olej-dyniowy-tloczony-na-zimno.
Olej z pestek dyni warto stosować przede wszystkim dlatego, że jest źródłem szeregu cennych składników odżywczych. Najważniejsze to kwasy omega-3 i omega-6, fitosterole, witaminy z grupy A, E, B i D, cynk, potas, a także selen. Dzięki posiadaniu w składzie wymienionych substancji, omawiany olej skutecznie niszczy wszelkie organizmy pasożytnicze, zapobiega powstawaniu schorzeń układu krążenia i dróg moczowych, wspomaga pamięć i koncentrację, w znacznym stopniu obniża poziom złego cholesterolu, łagodzi stany zapalne, niweluje nieprzyjemne objawy przerostu prostaty, poprawia kondycję oczu i wygląd włosów oraz skóry, chroni komórki ciała przed negatywnym działaniem wolnych rodników i wzmaga produkcję choliny odpowiadającej za pozytywne samopoczucie. Ponadto jest zalecany w kuracji antycellulitowej i przy leczeniu niestrawności. Z powodu swoich prozdrowotnych właściwości olej dyniowy powinien znajdować się pod ręką w każdej kuchni. Ma delikatnie orzechowy smak, więc można go z powodzeniem dodawać choćby do sałatek, zup, sosów, smażonych jaj kurzych, warzyw, a nawet deserów.