Noże są niezastąpionymi narzędziami w każdej kuchni. Służą one przede wszystkim do krojenia, siekania oraz wielu innych czynności. Aby służyły one przez długi czas i spełniały swoją rolę trzeba odpowiednio o nie zadbać. Warto więc dowiedzieć się, jak zrobić to we właściwy sposób.
Noże powinny być przede wszystkim używane wyłącznie na deskach przeznaczonych do krojenia. Dzięki temu nie zniszczymy ich delikatnego ostrza. Nie zaleca się stosowania desek wykonanych ze szkła lub ceramiki, ponieważ materiały te mogą je uszkodzić oraz sprawić, że staną się one tępe. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie użycie deski drewnianej lub wykonanej z tworzywa sztucznego. Noże muszą być także odpowiednio przechowywane. Nie powinno się trzymać ich w szufladzie kuchennej, gdzie najczęściej leżą jeden na drugim. Warto zdecydować się na zakup specjalnego stojaka lub magnetycznej listwy. Spełniają one nie tylko praktyczną funkcję, ale są również swego rodzaju dekoracją. Nie zaleca się także mycia w zmywarce, gdzie narażone byłyby na długotrwały kontakt z wilgocią. Po każdym użyciu należy opłukać je pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie wysuszyć. Nawet najbardziej zadbany nóż po pewny czasie może nieco stracić swoje właściwości. Wtedy konieczne jest jego prawidłowe naostrzenie. W tym celu można wybrać wygodne w użyciu stalki, które znajdziemy pod adresem https://profesjonalne-noze.pl/pl/c/Stalki/56. Przestrzeganie wszystkich tych zasad sprawi, że nasze noże posłużą nam zdecydowanie dłużej.