Każdy, kto zaczyna swoją przygodę z wędzeniem może mieć problem z wyborem właściwego rodzaju drewna do przydomowej wędzarni. Trzeba przy tym dodać, że ma to istotne znaczenie, ponieważ będzie miało to wpływ na smak i kolor przygotowanych wędlin czy ryb. W naszym kraju zazwyczaj unika się używania do tego celu drewna z drzew iglastych. Ten rodzaj materiału jest zazwyczaj stosowany w Niemczech, zwłaszcza na terenie Bawarii. Używa się go do wędzenia boczku i szynki.
W naszym kraju do wędzenia mięs i ryb stosuje się najczęściej drewno z drzew liściastych. Przy tym nie ma znaczenia czy chodzi o drzewa owocowe, czy leśne. Do tego procesu można wykorzystać obcinane co roku gałęzie jabłoni, wiśni, grusz czy innych drzew owocowych. Można też zakupić zrębki do wędzarni, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że zakupiony materiał dodaje potrawom należytego smaku i aromatu. Każdy gatunek drewna, który przeznaczymy do wędzenia, będzie miał wpływ na końcowy efekt przyrządzonego produktu. Podczas wędzenia kiełbas warto kilkanaście minut przed końcem procesu podrzucić parę gałązek jałowca, wówczas wyrób nabiera niesamowitego aromatu. Przy wędzeniu ryb należy pamiętać, że najlepiej nadają się do tego gatunki tłuste, takie jak węgorz, karp, lin czy tołpyga.