Na przestrzeni ostatnich kilku lat ogromną popularność zyskał olej konopny. Omawiany produkt zawiera kannabidiol (CBD), czyli substancję wykazującą silne właściwości prozdrowotne, natomiast jest niemal całkowicie pozbawiony narkotycznego związku THC (poniżej 0,2% w składzie). Produkuje się go z kwiatów oraz nasion konopi siewnych – najczęściej w procesie tłoczenia na zimno, choć niekiedy stosuje się także metodę powierzchniowej ekstrakcji. Godny polecenia jest w szczególności olej konopny 5 %, powszechnie dostępny w wielu sklepach internetowych.
Olej konopny jest bogaty nie tylko w kannabidiol, ale również w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 (linolowy, alfa-linolenowy i gamma linolenowy), białko, sterole pochodzenia roślinnego, karoten, witaminy z grupy A, E, B oraz K, wapń, cynk, aminokwasy, fosfor i magnez. Wymienione składniki odżywcze niezwykle pozytywnie wpływają na ludzkie zdrowie. Przede wszystkim poprawiają koncentrację, pamięć, wzrok i funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych toksyn i bakterii, wzmacniają odporność, niwelują nieestetyczne zmiany skórne i obrzęki mięśni, zmniejszają poziom złego cholesterolu, zapobiegają stanom zapalnym, łagodzą dolegliwości bólowe, a nawet czynnie uczestniczą w hamowaniu rozwoju komórek rakowych. Z tego powodu warto włączyć olej konopny do codziennej diety, dodając go np. do sałatek, sosów, czy past. Zalecane dawkowanie to w przypadku produktu spożywczego od 1 do 2 łyżek stołowych dziennie, natomiast w przypadku produktu leczniczego o wysokim stężeniu CBD – najlepiej 2-3 krople, trzy razy na dobę.