Serwatka demineralizowana – czym różni się od klasycznej?

Serwatka demineralizowana jest otrzymywana poprzez usunięcie wszystkich minerałów obecnych w białku serwatkowym. Proces ten sprawia, że jest ona łatwiejsza do strawienia, dzięki czemu może być stosowana jako suplement diety.
W jaki sposób ją uzyskujemy?
Serwatka demineralizowana jest przygotowywana z płynnej części mleka, która pozostaje po produkcji sera. Płyn ten zawiera większość wartości odżywczych i jest filtrowany w celu usunięcia tłuszczów i laktozy. Powstały produkt jest doskonałym źródłem białka i aminokwasów, zwłaszcza leucyny, która może pomóc w budowie tkanki mięśniowej i poprawić wydajność podczas treningów.
Otrzymany produkt ma również niską zawartość minerałów (zawiera ich tylko śladowe ilości) i może być stosowany do preparatów dla niemowląt lub do innych celów medycznych https://polandfood.com.pl/ . Jednak jego podstawowym zastosowaniem są suplementy sportowe, takie jak koktajle proteinowe.
Oprócz właściwości odżywczych demineralizowana serwatka ma wiele innych korzyści:
- Zwiększa odporność
- Pomaga spalać tłuszcz
- Poprawia trawienie
- Wzmacnia kości
Czym różni się od klasycznej serwatki
Oczywiście kluczową różnicą pomiędzy tymi dwoma produktami jest to, że serwatka demineralizowana zawiera mniej laktozy niż zwykłe białko serwatkowe. Są jednak i inne różnice:
- Poprawiony okres trwałości – Demineralizowana serwatka dłużej zachowuje świeżość niż zwykła serwatka, więc może być przechowywana przez dłuższy czas.
- Lepszy smak – serwatka demineralizowana smakuje lepiej niż zwykłe mleko, ponieważ nie zawiera żadnych zanieczyszczeń ani substancji, które mogłyby wpłynąć na jej smak.
- Lepsza konsystencja – serwatka demineralizowana efektywnie miesza się z innymi składnikami.
Napisz komentarz