Zapalenie stawów to choroba, która może powodować ból, sztywność i obrzęk stawów. Istnieje ponad 100 różnych rodzajów zapalenia stawów, ale większość z nich ma pewne wspólne objawy. Dwa najczęstsze typy to choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów.
Jest najczęstszym rodzajem zapalenia stawów i wpływa na stawy w organizmie, takie jak palce, palce u nóg, kolana, biodra, ramiona i łokcie. Zwykle zaczyna się w średnim wieku lub starszym (ponad 65 lat), ale czasami rozwija się bez wyraźnej przyczyny u osób młodszych niż 50 lat.
Jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje zapalenie w stawach, gdzie chrząstka pokrywa zakończenia kości. Chrząstka działa jak amortyzator pomiędzy kośćmi, dlatego ważne jest, aby zachować zdrowe stawy poprzez regularne ćwiczenia i zdrowe nawyki żywieniowe. Choroba ta prowadzi do uszkodzenia stawów, które z czasem stają się coraz sztywniejsze, co utrudnia swobodne poruszanie się, a w konsekwencji ogranicza mobilność i zwiększa ból związany z poruszaniem się, a także powoduje zmęczenie podczas wykonywania takich czynności jak chodzenie po schodach czy przenoszenie przedmiotów w domu.
Kluczem do leczenie zwyrodnienia stawów jest zmniejszenie stanu zapalnego w jak największym stopniu.
– Pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają zmniejszyć stan zapalny. Należą do nich tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, śledź, makrela i tuńczyk; orzechy, takie jak orzechy włoskie; nasiona, takie jak nasiona chia; i zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły i szpinak.
– Unikaj żywności o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych – należą do nich czerwone mięso i niektóre produkty mleczne, takie jak śmietana, masło i ser.
– Ogranicz spożycie przetworzonej żywności o wysokiej zawartości cukru lub rafinowanych węglowodanów (np. białego chleba). Zamiast tego jedz zdrowe węglowodany, takie jak pełne ziarna (brązowy ryż, owies), rośliny strączkowe (fasola) i warzywa skrobiowe (ziemniaki).
– Ogranicz spożycie kofeiny, ponieważ zwiększa ona produkcję zapalnych substancji chemicznych w organizmie (cytokin).