Zalety i korzyści spiruliny

Spirulina, czyli alga o niebiesko zielonym zabarwieniu ma bardzo intensywny smak i mnóstwo dobroczynnych właściwości wpływających na zdrowie. Zwykle sprzedawana do spożycia jest spirulina w proszku lub tabletkach. Ma wiele zalet i korzyści, a dzięki temu zyskała popularność i wielu zwolenników. Zawiera mnóstwo ważnych składników, m.in.

  • dużą ilość białka
  • aminokwasy
  • witaminy B1, B2, B12
  • beta karoten
  • kwas gamma linolenowy

    Ten mikroorganizm wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Łagodzi objawy alergii dzięki witaminie B5, podnosi odporność i niszczy wiele wirusów. Zawiera proteiny, witaminy i sole mineralne, które pomagają utrzymać dobry ich poziom w organizmie człowieka poprawiając tym samym jego kondycję. Obniża ciśnienie krwi, które jest odpowiedzialne za problemy sercowo – naczyniowe, zapobiega też zapychaniu tętnic, które jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Ma ogromne znaczenie przy problemach z nerkami. Oczyszcza drogi moczowe i kamień w organizmie ponieważ zawiera fosfor. Jest również bardzo silnym przeciwutleniaczem i ma działanie przeciwnowotworowe.

Spirulina zawiera metioninę (aminokwas), który odbudowuje komórki, tym samym świetnie radzi sobie z problemami z wątrobą i skutecznie ją regeneruje. Jej dobroczynne właściwości wpływają pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie dzięki zawartym w niej m.in biotynie. Doskonale oczyszcza też organizm z metali ciężkich usuwając je wraz z moczem.

Spirulina to rewelacyjny środek na wiele dolegliwości. Pomaga zachować zdrowie, jest łatwo dostępna i ma mnóstwo zalet. Polecana przez wiele osób, którym pomogła i ceniona przez naukowców. Na pewno warto ją wypróbować.

Artykuł napisany we współpracy ze sklepem internetowym Fundacja Long Life.

Chcesz dostarczyć swojemu organizmowi dużej dawki energii? Sprawdź ofertę koenzymów Q1 w sklepie.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


15 − 10 =