Jak zacząć przygodę z haftowaniem?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Haftowanie należy do tego typu zajęć, które z czasem przeradzają się w prawdziwą pasję. Śmiało można powiedzieć, że ma ono związek ze sferą artystyczną, gdyż czasami niektóre wyroby pretendują do miana dzieła sztuki. Ale ten rodzaj zajęcia ma też inne zalety. Dzięki haftowaniu można w niesamowity sposób się wyciszyć, poprawić koncentrację, wyćwiczyć cierpliwość lub pracować nad opanowaniem. Jak rozpocząć swoją przygodę z haftowaniem?

Podstawowe wyposażenie

Na początek należy wybrać odpowiednie nici do tego zajęcia. Bardzo dobrze sprawdzi się kordonek lub mulina. Do tego wybieramy konkretną tkaninę. Mamy do wyboru len, jedwab, bawełnę lub kanwę. Do tego przyda nam się na pewno zestaw igieł o różnej wielkości. Oczko igły musi być dosyć duże, żeby przewlec grubą nić. Bardzo ważnym narzędziem są ostre nożyczki krawieckie oraz marker, który da się sprać. Za jego pomocą z łatwością naniesiemy ciekawy wzór. Kluczowe znaczenie ma tamborek. Jest to okrągły przyrząd z drewna lub plastiku, składający się z dwóch kółek. Zapewni nam odpowiednie naprężenie tkaniny. Jeśli chodzi o samą pracę, to bardzo efektowny jest haft krzyżykowy. Należy pamiętać, że do tego rodzaju haftu potrzebujemy sztywniejszej kanwy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Co przemawia na korzyść ogrzewania domu ekogroszkiem?
Co przemawia na korzyść ogrzewania domu ekogroszkiem?
Podejmując decyzję w kwestii paliwa do ogrzewania domu, należy przeanalizować wszelkie dostępne na rynku opcje. Wybór jest ogromny, ale warto […]
Jakie przedmioty poddawane są recyklingowi?
Jakie przedmioty poddawane są recyklingowi?
W zależności od możliwości konkretnego przedsiębiorstwa przetwarzane są różne elementy pojazdu. W skupie aut samochód zwykle rozbierany jest na części, […]
Jak powstaje ekogroszek?
Jak powstaje ekogroszek?
Paliwo, jakim jest ekogroszek, powstaje z węgla kamiennego. Musi się on jednak odznaczać wysoką kalorycznością, żeby nadawać się do wytworzenia […]