Miód to słodka, lepka substancja spożywcza produkowana przez pszczoły i niektóre spokrewnione owady. Pszczoły tworzą miód z nektaru kwiatów, jego naturalna słodycz, wynikająca z obecności różnych cukrów, sprzyja długotrwałemu przechowywaniu w celu późniejszego spożycia. Miód jest używany od co najmniej 10 000 lat jako środek słodzący w medycynie ludowej, religii i kuchni.
Miód naturalny jest najcenniejszym produktem przyrodniczym. Zawiera wiele witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i aminokwasów. Jest szeroko stosowany w medycynie ludowej jako środek zapobiegawczy przeciwko różnym chorobom oraz w leczeniu chorób przewlekłych.
Miód naturalny zawiera witaminy (A, B1, B2, B6), minerały (wapń, magnez, potas), pierwiastki śladowe (żelazo, miedź) oraz aminokwasy.
Posiada właściwości antyoksydacyjne, które pomagają zapobiegać miażdżycy i nadciśnieniu.
Miód ma działanie przeciwzapalne dzięki zawartości flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie największego organu – naszej skóry.
Pomaga nam w wielu dolegliwościach trawiennych: łagodzi zaparcia i biegunki; zmniejsza wzdęcia i wzdęcia; pobudza wydzielanie żołądka; łagodzi nudności spowodowane chorobą lokomocyjną lub poranną chorobą w czasie ciąży; pomaga zmniejszyć wymioty po chemioterapii lub radioterapii u osób chorych na raka.
Miód naturalny sprzyja gojeniu się ran i wrzodów ze względu na swoje właściwości antybakteryjne.
Miód naturalny sklep jest miejscem, w którym bez problemu nabędziesz ten prozdrowotny produkt.