Najbardziej przydatne urządzenia dla przemysłu spożywczego

Branża spożywcza to jedna z najbardziej wymagających gałęzi przemysłu, szczególnie pod kątem zachowania najwyższego poziomu bezpieczeństwa i higieny. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jej główną rolą jest produkcja żywności. Jednak dla zautomatyzowania prac warto stosować wysokiej jakości urządzenia, przeznaczone do branży spożywczej. Przy ich wyborze należy kierować się przede wszystkim odpowiednimi parametrami, które umożliwią bezpieczną i higieniczną pracę w bliskim kontakcie z żywnością.

Na co zwracać uwagę przy wyborze urządzeń dla przemysłu spożywczego?

Przede wszystkim podczas wyboru urządzeń dla przemysłu spożywczego należy kierować się ich wysoką jakością i materiałem poszczególnych elementów. Powinny być one wykonane z tworzyw odpornych na uszkodzenia, a także takich, które nie wchodzą w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi i środkami wykorzystywanymi do czyszczenia podzespołów. Dodatkowo warto wybierać urządzenia, które spełniają wszelkie normy narzucone przez prawo dotyczące sterylnej produkcji i zachowania wszelkich procedur, które nie dopuszczają do zakażenia żywności.

Z tego względu tak istotne jest wybieranie urządzeń, które są łatwe w czyszczeniu, co minimalizuje ryzyko zalegania zanieczyszczeń wewnątrz układów, a także ma bezpośredni wpływ na zapobieganie korozji. Ponadto należy zwracać szczególną uwagę na wytrzymałość urządzeń, a także możliwości ich wykorzystywania w trudnych i ciężkich warunkach. Dodatkowo wszystkie z nich powinny być szczelne i niezawodne, a także odpowiednio dopasowane do wymagań. Dla przykładu zupełnie inne urządzenia są niezbędne w przypadku pracy w chłodniach, a inne w pomieszczeniach, w których panuje bardzo wysoka temperatura. Jeśli chodzi o szczegóły, nie można pominąć żadnego z nich, dlatego warto wybierać maszyny z dodatkowym zabezpieczeniem peryferii przed wilgocią.

Pompy przemysłowe – najpopularniejsze urządzenia w branży spożywczej

Pompy przemysłowe należą do grupy najpopularniejszych urządzeń w branży przemysłowej, w której tak ogromne znaczenie ma transport różnego rodzaju mediów. To właśnie one pomagają w automatyzacji i są często wykorzystywane przy taśmach produkcyjnych. Należy je odpowiednio rozmieścić, aby transport zarówno płynnych, jak i sypkich materiałów był wydajny i bezpieczny. Podczas wyboru pompy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jej rodzaj, gdyż to właśnie od niego zależy możliwość transportu cieczy o różnej gęstości i lepkości. Do ich napędzania wykorzystuje się zwykle silniki elektryczne, a kompaktowa budowa pomp przemysłowych i niewielka liczba elementów zmniejsza ryzyko występowania awarii, a także gromadzenia się zabrudzeń. Urządzenia pompujące wykorzystuje się w różnych sektorach gospodarki, nie tylko w gałęzi spożywczej, ale także w branży budowlanej, w której dla przykładu najczęściej stosuje się między innymi pompy płuczkowe.

Jedną z najpopularniejszych rodzajów pomp przemysłowych wykorzystywanych w branży spożywczej jest bez wątpienia model przeznaczony do pompowania ketchupu, pasty lub koncentratu pomidorowego, dostępny m.in. na stronie https://www.pompy-polska.pl/pompa-do-koncentratu-pomidorowego-ketchupu. W ofercie sklepu Pompy Polska znajduje się wysokiej jakości model, który charakteryzuje się niezawodnością, a także zaawansowaniem technicznym.

Inne urządzenia, które warto wziąć pod uwagę

Istotnymi urządzeniami w branży spożywczej są także różnego rodzaju czujniki kontrolujące przebieg prac związanych z produkcją i pakowaniem żywności. Zwykle są one bardzo odporne na negatywne działanie czynników zewnętrznych, a także na różnego rodzaju żrące i toksyczne substancje. Ponadto wysokiej jakości czujniki charakteryzują się również wysokim stopniem szczelności, który gwarantuje ich bezawaryjność i niezawodność.

W przypadku monotonnych prac lub działań, wymagających większego wysiłku, niezawodne okażą się roboty, które najlepiej sprawdzą się do pakowania produktów do jednostkowych lub zbiorczych opakowań. Często można w nich przeprowadzić różnego rodzaju modyfikacje, by dostosować tryb pracy do własnych wymagań i potrzeb związanych z branżą spożywczą. Oczywiście w przypadku każdego urządzenia wybranego do tej gałęzi przemysłu niezbędne jest zachowanie najwyższego poziomu sterylności i higieny podczas kontaktu z żywnością.

Równie dobrze co pompy przemysłowe, sprawdzą się dozowniki, których zadaniem jest, jak sama nazwa wskazuje, dozowanie odpowiedniej ilości produktu. W urządzeniach tego rodzaju można ustawić odpowiednie kryteria dotyczące wielkości pojedynczej porcji, przy jednoczesnym uwzględnieniu jej masy, objętości, konsystencji i lepkości.

Automatyzacja – klucz do sukcesu

Automatyzacja to zdecydowanie przyszłość i klucz do sukcesu dla większości branż przemysłowych, jednak coraz bardziej restrykcyjne normy narzucają przedsiębiorcom coraz większe wymagania. Rosną również oczekiwania i potrzeby konsumentów, a także konkurencja, dlatego warto stosować najwyższej jakości, profesjonalne urządzenia, by móc liczyć na stały rozwój i wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań, pozwalających na wyróżnienie się na rynku i stanie się liderem w swojej branży.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


osiem + piętnaście =