Prawdziwe kakao to naturalny produkt o bogatym smaku i aromacie. Zawiera ponad 300 substancji, w tym flawonoidy i inne antyoksydanty, które są korzystne dla zdrowia.
Tabliczka czekolady, filiżanka kakao i inne produkty spożywcze zawierające kakao pochodzą z nasion drzewa kakaowego. Nasiona zawierają kilka substancji, które naukowcy uznali za korzystne dla zdrowia. Oto niektóre z nich:
Antyoksydanty chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do przewlekłych chorób. Ciemna czekolada zawiera przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które jak wykazały badania mogą pomóc w walce z chorobami serca, rakiem i cukrzycą.
Kakao jest również bogate w polifenole, inny rodzaj przeciwutleniaczy, które mogą obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć zły cholesterol (LDL) i poprawić wrażliwość na insulinę.
Magnez pomaga regulować ponad 300 funkcji organizmu, w tym funkcję mięśni i nerwów, przepływ krwi i produkcję hormonów. Badania wykazały, że niedobór magnezu może przyczynić się do wystąpienia objawów depresji, takich jak zmęczenie i drażliwość.
Potas jest elektrolitem, który pomaga regulować ciśnienie krwi poprzez równoważenie poziomu sodu w organizmie. Dieta bogata w potas może również pomóc w zapobieganiu powstawania kamieni nerkowych, ponieważ zapobiega zbyt szybkiemu wchłanianiu wapnia do krwiobiegu po spożyciu posiłku o dużej zawartości wapnia (np. nabiału).