Serwatka demineralizowana jest otrzymywana poprzez usunięcie wszystkich minerałów obecnych w białku serwatkowym. Proces ten sprawia, że jest ona łatwiejsza do strawienia, dzięki czemu może być stosowana jako suplement diety.
Serwatka demineralizowana jest przygotowywana z płynnej części mleka, która pozostaje po produkcji sera. Płyn ten zawiera większość wartości odżywczych i jest filtrowany w celu usunięcia tłuszczów i laktozy. Powstały produkt jest doskonałym źródłem białka i aminokwasów, zwłaszcza leucyny, która może pomóc w budowie tkanki mięśniowej i poprawić wydajność podczas treningów.
Otrzymany produkt ma również niską zawartość minerałów (zawiera ich tylko śladowe ilości) i może być stosowany do preparatów dla niemowląt lub do innych celów medycznych https://polandfood.com.pl/ . Jednak jego podstawowym zastosowaniem są suplementy sportowe, takie jak koktajle proteinowe.
Oczywiście kluczową różnicą pomiędzy tymi dwoma produktami jest to, że serwatka demineralizowana zawiera mniej laktozy niż zwykłe białko serwatkowe. Są jednak i inne różnice: